Ensiapuohjeita kotihoitoon

Koronavirusepidemian vuoksi aikoja hoitolaan on saatavana rajoitetusti ja vain akuutit ongelmat hoidetaan toistaiseksi. Siksi olen koonnut tähän joitakin yleisimpiä ongelmia ja ratkaisuja niiden hoitamiseksi kotona.

Sisäänkasvanut kynsi

ENSIAPUNA voi kokeilla kynsiuurteiden penslaamista Betadine-liuoksella (apteekista) ja kynnen reunan eristämistä esim. pumpulilla. Pitää myös tarkistaa, ettei sukat tai kengät aiheuta painetta kynteen.

Känsä

Kivulias ihomuutos, joka esiintyy tyypillisesti päkiän alueella, varpaiden nivelten päällä tai varvasvälissä. Usein epäsopivien kenkien aiheuttama. Kuiva iho känsiintyy helpommin (lue: rasvaa säännöllisesti riittävän rasvaisella jalkavoiteella). ENSIAPUNA voi kokeilla joitain näistä keinoista helpottamaan kipua: Compeed laastari,  salisyylivaseliinin käyttö pehmittää känsän, känsän keventäminen huoparenkaalla,  känsälaastari (ei suositella diabeetikoille), lampaanvilla tai silikoninen varpaanerottaja varvasväleissä. Tarkista kenkien sopivuus; onko kengässä riittävästi tilaa varpaille ja onko kengässä riittävän paksu pohja. Matalakärkiset, kapeat ja ohut pohjaiset kengät usein syynä kiputiloihin. Tarkista myös sukat, joiden tulisi istua jalkaan kuin hansikas käteen. Ei saa olla liian löysä, muttei myöskään liian tiukka. Sukan pohjassa myös hyvä olla jonkin verran paksuutta.

Halkeamat

Halkeamat syntyvät kuivaan ihoon. Kivuliaat, verestävät halkeamat voivat toimia infektioportteina, jolloin riski saada bakteeritulehdus lisääntyy. Siksi TEHOSTETTU RASVAUSHIERONTA aamuin illoin on hoidon perusta. Jalkapohjan rasvaukseen ei sovellu mitkä tahansa yleisvoiteet vaan voiteen tulee olla joko riittävän rasvainen tai ureaa sisältävä voide. Urea tekee voiteesta tehokkaasti kosteuttavan. Silikonisesta kantakupista voi olla myös apua.

Hautuneet varpaanvälit

Varpaanvälit tulee kuivata hyvin pesun jälkeen, jottei sinne jää kosteutta. Lampaanvilla on tehokas tuote varvasvälihautumien hoidossa. Varpaanväleihin voi myös käyttää talkkia. Kutina varvasväleissä voi liittyä jalkasieni-infektioon, johon on saatavana lääkevoiteita tai -puutereita apteekista.