Mistä kenkä puristaa?

Toivotaan, ettei mistään. Asiakkaiden kanssa  tulee usein puheeksi se, miten vaikea on löytää sopivia kenkiä. Kaupassa kengät useimmiten tuntuvat ensin hyvältä, mutta muutaman käyttökerran jälkeen jalat ovatkin eri mieltä. Eikä palautusoikeutta yleensä ole. Hyviin kenkiin kannattaa satsata, vaikka hinta vähän kirpaisisikin. Mikään ei tule niin kalliiksi kuin epäsopivat kengät, jotka jäävät kaapin perukoille lojumaan pitämättöminä. En tarkoita, etteikö edullisesti voisi saada myös hyviä kenkiä, mutta usein laatu ja hinta kulkevat käsi kädessä. Sanotaan, että elämässä on kaksi asiaa, joihin kannattaa satsata: hyvät kengät ja hyvä sänky.

 

Laitan tähän muutaman vinkin, mitkä kannattaa huomioida kenkäostoksille mennessä:

  1. Kenkäostokset kannattaa ajoittaa iltapäivään, jolloin jalat ovat jo hieman turvonneet.
  2. Sovita molempiin jalkoihin. Usein jalat ovat eri kokoiset, joten on tärkeää sovittaa molempiin jalkoihin ja valita koko isomman jalan mukaan.
  3. Riittävä käyntivara. Aikuisilla n. 1 cm ja lapsilla lisäksi kasvuvara 0,5-1 cm. Liian lyhyet kengät aiheuttavat painetta varpaisiin ja kynsiin, jonka seurauksena voi olla kovettumia, känsiä, kynsiongelmia ja varpaiden virheasentoja.
  4. Riittävästi kärkikorkeutta. Varsinkin jos on jo vasaravarpaita.
  5. Kengän materiaali. Hyvä, pehmeä nahkakenkä muotoutuu hyvin jalkaan. Nahka myös on hengittävä materiaali.
  6. Kengän kiinnitys. Mikäli on taipumusta jalkojen turpoamiseen, niin kengissä olisi hyvä olla nauha- tai tarrakiinnitys, jolloin kenkää on helppo säädellä sopivammaksi.
  7. Mikäli sinulla on varpaissa asentomuutoksia, kuten vasaravarpaita tai vaivaisenluut, niin on hyvä tarkistaa,ettei kengässä ole saumoja niissä kohtaa, mitkä voivat aiheuttaa ylimääräistä hankausta.
  8. Kengän pohja on pitävä, joustava ja 1-2 cm paksu, kanta on luja ja kengän lesti suora. Ja sanomattakin selvää, että kärjessä on tilaa varpaille ( ei siis liian kapeat) ja koron korkeus maltillinen. 🙂

 

Toivottavasti näistä eväistä on jotain apua. Tehkäämme onnistuneita ostoksia! 🙂